Sportmassages

Sportmassage Paard

Sportmassage Paard

Humane topsporters weten al heel lang dat sportmassages bijdragen tot betere prestaties. Waarom verlangen wij ruiters dan toch altijd maar dat ons paard het gewoon maar elke dag goed
moet doen?

Ruim 60% van het totale lichaamsgewicht van het paard bestaat uit skeletspieren. Een enorme massa dus, wat direct al de belangrijkheid aangeeft. Spieren werken altijd in een paar van tegenovergestelde, dus als 1 spier aanspant dan moet de tegenovergestelde ontspannen en op lengte komen anders kan bijvoorbeeld een gewricht niet gebogen worden. De aanspanning van een spier wordt aangestuurd door de hersenen, dus dat lukt altijd wel. De ontspanning van een spier (dus het kunnen rekken) is afhankelijk van energietoevoer (ATP) via het bloed en bij spierproblemen gaat het hier dus niet goed. Zuurstof en glucose vinden hun weg niet meer door de gehele spier.

Strakke spieren zijn verkorte spieren. De spieren kunnen zich helemaal niet meer of niet snel genoeg meer ontspannen. Hierdoor verliest de spier zijn functie als beschermer en beweger van een gewricht. Andere spieren moeten zijn functie gaan overnemen en raken hierdoor overbelast en komen ook in de problemen. Zo breidt het zich langzaam uit.

Hoe herken je spierproblemen

Spierproblemen ontstaan meestal langzaam, het sluipt er langzaam in. De ruiter raakt gewend aan het gedrag waarmee het paard aangeeft dat er een probleem is, of het paard had het probleem al bij aankoop en de ruiter weet niet beter als dat dit gedrag bij het paard hoort. Je herkent een spierprobleem door bijvoorbeeld eens gewoon goed naar je paard te kijken. Oogt hij los in zijn lijf of straalt hij ergens spanning uit. Veel voorkomende symptomen zijn: wegdrukken van de rug, lastig zijn met aansingelen, moeite met uitgestrekte gangen, tandenknarsen, hoofd kantelen, bokken of steigeren, staken.

Probeer ook eens je paard met een rosborstel stevig te borstelen. Trekt hij misschien zijn lichaam weg als je op bepaalde delen bent?

Weet in ieder geval dat een spierprobleem nooit vanzelf overgaat!

Hoe ontstaan spierproblemen:

 • Trauma: dit zijn situaties waarin het paard met kracht zijn spieren overbelast en waarbij spiervezels beschadigd raken. Bijvoorbeeld door vallen, vastliggen in de box, op hoge snelheid wenden en wegglijden, hangen aan het halster.
 • Onvoldoende en/of onjuiste warming up.
 • Te korte cooling down.
 • Slecht passend zadel.
 • Onjuiste trainingsmethoden.
 • Onjuist gebruik hulpteugels.

Slecht passend zadel

Onjuist gebruik hulpteugels

Trauma

Onjuiste trainingsmethode

 

Hoe de spierproblemen op te lossen

De Jack Meagher Methode is de enige wetenschappelijk bewezen massagemethode op paarden (onderzoek in 2002). Het belangrijkste in deze methode is het vinden van de juiste plek in de spier waar de blokkade zich bevindt. De eerste behandeling is in het algemeen de pijnlijkste. Bij een tweede behandeling is het al minder pijnlijk omdat de doorbloeding al verbeterd is. Gemiddeld zijn er drie behandelingen nodig. Het hele paard wordt altijd van top tot teen gemasseerd aan beide kanten. Ik beperk me dus niet tot n spier, maar neem altijd het gehele lichaam mee. Hierna volgt nog een massage na zes weken, om te bekijken of er terugval is. Afhankelijk hiervan gaan we in overleg besluiten hoe verder te gaan bijv. maandelijks, iedere drie maanden, incidenteel.
Ik masseer de paarden bij voorkeur in de box, waarbij het paard vastgehouden wordt.

Een massage brengt het volgende tot stand:

 • Verbeterde doorbloeding.
 • Verbeterde toe- en afvoer van verschillende weefselvloeistoffen.
 • Verbeterde stofwisseling.
 • Verbeterde spierfuncties.
 • Algemeen welbevinden.

Na de behandeling moet het paard minimaal 30 minuten bewegen binnen ca. 2 uur na de behandeling. Dit bewegen in stap, draf en galop mag onder het zadel of aan de longe. Is het paard herstellende van een blessure dan volgen we het bewegingsschema van de dierenarts.

 

Sportmassage paard

Sportmassage paard

Sportmassage paard

 

 

 
date