Osteopathie is een behandelmethode die met gebruik van manuele technieken (met de handen) het zelfhelende vermogen van het gehele lichaam stimuleert en de afweer verhoogt zodat balans en gezondheid hersteld kunnen worden. Wat betekent dit nu concreet? Het lichaam is in staat zichzelf te herstellen en zijn balans weer te vinden mits de mobiliteit, zenuwaansturing en doorbloeding op alle vlakken weer zo optimaal mogelijk is. Dit is in het bewegingsapparaat, organen en bloedvaten en het cranio-sacrale systeem (van schedel tot heiligbeen, de hersenvloeistoffen en hersenvliezen).
Alles in het lichaam is beweeglijk/mobiel. Als er ergens een blokkade (mobiliteitsvermindering) optreedt geeft dit altijd een verstoring waarna het lichaam gaat compenseren. Als alle compensaties zijn opgebruikt, gaat het lichaam decompenseren.... Dit geeft altijd pijn! Ook na trauma’s kunnen decompensaties ontstaan.
Honden zijn over het algemeen energieke dieren die rennen, springen, stoeien, vechten, rollen, over de kop vliegen of uit de bocht vliegen of ergens tegenaan knallen.... en op die manier in de problemen kunnen komen in het bewegingsapparaat, organen en bloedvaten en het cranio-sacrale systeem. Met name ook de werkhonden gebruiken hun lichaam erg intensief.
De osteopathie is er voor elk ras of elke kruising en voor alle leeftijden.
Elke hond kan blokkades oplopen, zonder dat je daar als eigenaar veel van merkt. Om te voorkomen dat de hond deze blokkades gaat compenseren en zelfs decompenseren (want dat gaat in een later stadium zeker klachten geven), is het verstandig om de hond minimaal 1x per jaar preventief te laten checken en indien nodig behandelen. Het zal het welzijn van de hond zeker ten goede komen als het uit het pijnstadium kan blijven. Tenslotte willen we allemaal onze hond zolang mogelijk gezond en in een goede conditie houden.
Ik kom bij u aan huis (ik vertrek vanuit Lage Mierde). Tijdens de behandeling is het fijn als u, of iemand die de hond goed kent, aanwezig is. Indien nodig krijgt de hond een 'snuitje' om, dit ter behoud van mijn vingers.
Het kan voorkomen dat de hond na de behandeling wat wiebelig is, omdat hij/zij even moet wennen aan de hernieuwde mobiliteit en daar zijn balans in moet zoeken. Meestal is het verstandig om het een dag of twee rustiger aan te doen met de hond, bijvoorbeeld niet spelen en uitlaten aan de lijn.
Graag werk ik samen met andere disciplines, zoals dierenarts of instructeur om alles voor de hond zo optimaal mogelijk te maken. Indien noodzakelijk zal ik ook doorverwijzen naar een andere discipline.